Thursday, September 29, 2005

SMC-BT10 EZ Connect

SMC-BT10, merupakan adapter USB Bluetooth terbaru dari SMC yang membolehkan USB PC atau komputer anda berfungsi dengan apa saja peranti Bluetooth. Caranya mudah sahaja, hanya cucukkan SMC-BT10 kepada port USB komputer anda.Kebaikan teknologi Bluetooth ini berbanding Bluetooth lain ialah ia membolehkan anda berkomunikasi dengan peranti Bluetooth lain bagi tujuan berkongsi fail, transfer data, mencetak, menyelaraskan maklumat PDA, menghantar dan menerima e-mel, melayari web serta menggunakan telefon bimbit untuk mencapai Internet dalam lingkungan 9 meter.Adapter ini menyokong Bluetooth Clss 2.Mampu disambungkan kepada 7 peranti Bluetooth pada satu masa. Harganya berpatutan hanya RM89 dan mampu dimiliki oleh semua golongan masyarakat.Jadi, cubalah gunakan hari ini juga.

Disediakan Oleh : Wong How Ling (A108917)

Wednesday, September 28, 2005

Bagaimana IVF dan PGD dilakukan?

Bagaimana IVF dan PGD dilakukan?

Secara ringkasnya, IVF bermakna persenyawaan telur (yang diambil daripada isteri) dan sperma dilakukan di dalam makmal membentuk embrio. Embrio ini kemudiannya akan disuntik masuk ke dalam rahim isteri untuk membesar sebagai janin.Peratusan kejayaan mendapat anak melalui kaedah IVF adalah lebih tinggi berbanding hubungan kelamin terancang atau IUI. Pakar akan mengambil lapan hingga 20 biji telur (atau sebanyak mungkin telur yang dihasilkan ovari dalam bulan berkenaan dengan bantuan hormon) untuk disenyawakan.

Untuk proses PGD, pakar akan mengambil satu sel daripada embrio (blastomere) untuk dianalisa.Masalah utama yag menyukarkan proses PGD ialah lapisan kulit embrio yang terlalu tebal untuk pakar embrio mengambil sel blastomere berkenaan. Teknik PGD terbaru menggunakan cahaya laser di mana ia menggantikan cara menggunakan larutan asid Tyroid untuk menipiskan dinding embrio.Penggunaan cahaya laser kurang risiko berbanding asid Tyroid kerana embrio tidak terdedah terlalu lama dalam persekitaran berasid yang boleh menjejaskan kualiti embrio. Malah, proses pengambilan sel blastomere juga dianggarkan 80 peratus lebih cepat berbanding penggunaan asid.Malah, melalui biopsi ini pakar boleh memilih jantina anak serta mengenal pasti sebarang ketidaknormalan genetik (untuk mengelakkan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai penyakit genetik atau keturunan). Proses yang sama akan diulang kepada beberapa embrio lain.Selepas keputusan diperolehi (dalam tempoh empat hingga enam jam), embrio yang paling sihat akan dipilih dan disuntik ke dalam uterus ibu untuk perkembangan janin seterusnya. Embrio lain akan disimpan sehinggalah ia diperlukan kelak.

Bagaimanapun, tidak semua negara bersetuju menggunakan teknik ini, malah Australia contohnya mengenakan syarat ketat kepada pasangan kerana ada sesetengah saintis berpendapat kaedah ini melanggar etika perubatan lantaran pakar embrio boleh memilih jantina anak sedangkan ia jelas bertentangan dengan pegangan semua agama. Oleh kerana prosesnya yang rumit, maka kos untuk menjalankan PGD jauh lebih mahal berbanding kaedah IVF konvensional yang menelan belanja sekitar RM10,000 hingga RM15,000. Justeru PGD hanya disyorkan kepada pesakit yang mempunyai masalah genetik saja. Jalani ujian kesuburan apabila anda masih tidak mendapat anak selepas setahun berkahwin bagi pasangan berumur di bawah 35 tahun dan isteri masih tidak mengandung selepas enam bulan berkahwin (pasangan melebihi 35 tahun) serta lelaki berpoligami tetapi tiada anak dengan isteri kedua.

Disediakan Oleh : Wong How Ling (A108917)

IVF harapan baru pasangan mandul

Pada zaman dulu, wanita takut apabila telah lama mendirikan rumah tangga tetapi masih belum mempunyai anak kerana ia sering dijadikan alasan suami untuk mencari orang baru.Pada zaman yang moden ini, isu anak tidak seharusnya menjadi punca rasa rendah diri, tertekan atau keretakan rumah tangga kerana perkembangan teknologi perubatan kini mampu membantu anda mengatasi masalah ini.Antaranya ialah Teknologi Reproduktif Bantuan (ART) iaitu kaedah alternatif yang boleh membantu pasangan mendapatkan zuriat.

Teknik ART yang paling popular ialah persenyawaan in-vitro (IVF, iaitu persenyawaan luar rahim).Ada sesetengah pasangan yang sanggup membeli telur wanita lain untuk disenyawakan secara IVF sebelum dimasukkan ke dalam rahim isteri walaupun terpaksa membayar dengan harga yang mahal di atas desakan naluri ingin memiliki anak sendiri.(Adakah hal ini tidak sah di sisi agama?) Menyedari keperluan ini, saintis Barat memperkenalkan teknologi IVF terkini yang dipanggil Pre-Implantation Genetic Diagnosis (PGD); iaitu teknik yang membolehkan analisis genetik dilakukan ke atas sel embrio sebelum dipindahkan ke dalam uterus wanita. Tujuannya untuk membuat penyaringan kecacatan kromosom ke atas wanita yang menghidapi penyakit keturunan, memilih embrio yang normal dan mengelakkan penyakit genetik seperti Sindrom Down, Patau, Edward atau Klinefelter.

Disediakan Oleh : Wong How Ling (A108917)

Tuesday, September 27, 2005

Password Sniffers

Password Sniffers

They are tiny programs hidden on networks and instructed to record logons and passwords, which are then stored secretly in a file. Security experts at Carnegie Mellon University estimate that more than a million passwords have already been stolen on the Internet. One has to ask why this happens so frequently. Part of the answer is that hackers have many tools, such as dictionary programs and sniffers, to assist them. A hacker will launch a dictionary attack by passing every word in a dictionary (which can contain foreign languages as well as the entire English language) to a login program in the hope that it will eventually match the correct password. A sniffer can read every keystroke sent out from your machine, including passwords. But a large portion of the blame falls on the users themselves. They willingly share their passwords. More important, users are too predictable in their choice of passwords. Left to their own devices, users often choose a password that is too short or too easy to guess.

Passwords are about identity. We tend to reveal ourselves in our passwords. We often choose the name or birth date of a loved one; we use our address, telephone number, or Social Security number; we use the name of a favorite artist, actor, or author. Or we are wise enough to avoid any personal references but choose a word that is ridiculously short, a dictionary word, a name or word spelled backward, or an alphabet or keyboard sequence. Just because we think a foreign word is obscure doesn't mean that it isn't in a dictionary somewhere. The point is that all of these types of words are easily guessed, which makes the job of password cracking straightforward.

Disediakan Oleh : Wong How Ling (A108917)

Monday, September 26, 2005

Jenayah Siber

Mengapa sukar dibendung

Apabila kita ingin mencari sesuatu maklumat, pasti kita akan terfikirkan Internet kerana ianya cepat dan pantas.
Kemunculan Internet sebagai alat komunikasi canggih terkini menjanjikan satu cara penyebaran maklumat yang memantapkan ilmu dan maklumat.Disebabkan tiada sesiapa yang dapat mengawal penyebaran maklumat di dunia siber, berjuta-juta laman web telah dicipta.

Pelbagai maklumat sama ada benar atau salah dari segi idea, ideologi, propaganda dan paling banyak pornografi disebarkan melalui Internet kerana ramai orang yang menggunakan perkhidmatan ini.Memang internet memberikan banyak kebaikan kepada masyarakat sekarang tetapi pada masa yang sama timbul persoalan mengenai kebebasan maklumat yang dijanjikan oleh dunia siber ini menimbulkan rasa gerun bagi pihak pentadbir sesetengah negara yang selama ini mahu mengongkong kebebasan bersuara, berfikir dan pendapat penduduk mereka.

Disediakan Oleh : Wong How Ling (A108917)

Nokia 770 Internet Tablet Pertama Buatan Nokia

Berbalut warna hitam dan perak, peranti berukuran 14x8x2 cm dan bobot 230 gram ini terlihat cantik dan nyaman dibawa dalam perjalanan, atau dipangku saat bersantai di kafe. Layar lebar beresolusi 800x480 dan berkedalaman 65 ribu warna membuat mata leluasa untuk melihat content secara online. Dilengkapi zoom dan keyboard virtual, aktivitas jelajah situs dan berkirim e-mail di Nokia 770 Internet Tablet menjadi sangat mudah. Selain Wi-Fi, peranti ini dapat pula terhubung ke broadband Internet dengan menggunakan ponsel. Peranti tersebut mendukung koneksi WLAN, Bluetooth maupun USB. Berbasiskan Linux, Internet Tablet 2005 yang digunakan Nokia 770 dilengkapi sejumlah aplikasi, termasuk Internet Radio, RSS News reader, image viewer dan media player. Linux merupakan pilihan logis karena Linux dan platform Open Source menyediakan solusi cepat dan efisien untuk pengembangan produk berbasis broadband dan layanan Internet, jelas Janne Jormalainen (Vice President of Convergence Products, Multimedia, Nokia). Nokia berencana memasukkan pula fungsi seperti VoIP dan Instant Messaging di versi upgradenya. Karena tidak dimaksudkan sebagai asisten kerja, Nokia hanya memberikan Notes, Sketch dan PDF viewer di peranti ini.

Sebagai peranti hiburan, ada game yang bisa dimainkan. Media playernya mendukung video berformat MPEG1, MPEG4, Real Video, H.263, AVI, maupun 3GP sehingga pengguna bebas memutar movie apa saja. Audio berformat MP3, Real Audio, MPEG4, AAC, WAV, AMR, MP2 yang dihasilkan terdengar cukup jernih, walaupun tidak maksimal. Peranti ini juga dapat digunakan untuk melihat image berformat JPEG, GIF, BMP, TIFF, PNG, GIF animasi, SVG-tiny, maupun ICO.Seluruh file ditampung dalam memori flash bebas yang berkapasitas 64MB. Disediakan pula kemungkinan penambahan memori dengan slot RS-MMC; Nokia memberikan bonus kartu memori berkapasitas 64MB. Peranti ini rencananya dipasarkan pada kuartal terakhir tahun 2005.

Tinggalkan Palm OS, Treo Beralih ke Windows Mobile

"Dari lawan menjadi kawan", demikian kata yang dapat menggambarkan hubungan Palm dan Microsoft saat ini. Setelah sekian lama berkompetisi sekarang Palm akan menggunakan OS Microsoft di produknya.Sebelumnya Palm adalah salah satu pesaing kuat Microsoft untuk produk perangkat genggam seperti PDA dan PDAPhone. Bersenjatakan sistem operasi buatannya sendiri Palm OS, Palm menjanjikan sistem operasi yang stabil serta perangkat keras hemat sumber daya. Sementara sistem operasi Microsoft memiliki keunggulan pada kemampuan menangani proses ganda (multitasking) dan dukungan aplikasi yang luas.
Bergabungnya Palm dengan Microsoft memang sedikit mengejutkan. Bahkan Rob Enderle seorang analis pasar berpendapat bahwa langkah yang diambil Palm mirip dengan apa yang dilakukan Apple saat memutuskan menggunakan prosesor Intel beberapa waktu lalu. Dugaan lain muncul sehubungan dengan dijualnya PalmSource ke perusahaan Jepang (Japanese Software Access Co.), sehingga Palm mencari perusahaan yang lebih mapan untuk menyediakan sistem operasi perangkatnya.Palm Treo 700 merupakan perangkat Palm pertama yang akan mengadopsi sistem operasi Microsoft Windows Mobile versi 5.0. Dalam pemasarannya Treo 700 akan menggunakan jaringan milik Verizon Wireless.Beberapa perangkat keras Treo yang tadinya dikhususkan untuk Palm OS juga telah disesuaikan Palm agar dapat bekerja di sistem operasi Windows Mobile 5.0.

Sunday, September 25, 2005

HISTORY OF COMPUTER....

A HISTORY OF THE COMPUTERComputers have their beginnings back in pre-history, starting with the abacus. Have a look!
Abacus - c. 3000 B.C.


Transistors - 1947


Doug Engelbart - 1968


Apple II - 1977


IBM PC - 1981


World Wide Web - 1991

Hello..

nothing to say..